Seinen van Völkner

In mijn enthousiasme heb ik maar ineens drie bouwpakketten voor armseinen gekocht met bijbehorende aandrijvingen (bij Conrad; in de catalogus van 2003 staan ze helaas niet meer in). Die waren van het merk Völkner. Goed gedetailleerd. Bij het monteren moet je wel goede ogen hebben en een kleine soldeerbout. Een heel klein printje met SMD LEDs is aanwezig, dat ook nog in een iets groter lantaarntje gebouwd moet worden. De prijs is heel wat prettiger dan een Viesmann armsein, dat wel 2x zo duur is dan dit Völkner sein (het ziet er hetzelfde uit). De bijbehorende aandrijving past niet direct, maar met een kleine aanpassing aan de voet van het sein werkt het goed.

De bouwpakketjes voor lichtseinen (ook via Conrad) zijn ook goed van model. Een uitrijsein (Hp00, Hp0, Hp1, Hp2, Sh1), bevat 6 kleine LEDs, waarvan twee super kleine SMD LEDjes. Deze twee zijn gemonteerd op een minuscule printje. Goed te monteren en ziet er leuk uit.

Een voorsein (met de beweegbare pannenkoek) moest ik natuurlijk ook hebben. Werkt goed, maar wel lastig om in elkaar te zetten. Zonder loep lukt het niet om het karwei te klaren. Zelf gebruik ik een loep die op het hoofd zit, voor beide ogen en met beide handen vrij (ook te koop bij Conrad).

sein   sein
voorsein

De bijpassende aandrijving voor een armsein en voorsein laat het sein langzaam (instelbaar) van stand veranderen. Er zit een luchtdemping in. Deze aandrijving kan met een vaste spanning aangedreven worden, vanwege een ingebouwde eindstop. Dit blijkt echter niet voor 100% goed te werken, want er zijn al twee aandrijvingen doorgebrand. De tuimelschakelaar heb ik dus maar vervangen door twee terugverende druktoetsen. Dat is beter voor mijn bankrekening.
Van de twee doorgebrande aandrijvingen heb ik één goed werkend kunnen maken (na een hele zondag prutsen); de schade is dus beperkt gebleven tot één kapotte aandrijving.
Dat zal het verschil wel zijn tussen een Viesmann aandrijving en deze Völkner aandrijving (Viesmann zal dat probleem niet hebben, neem ik aan).