Lederkunst

Werken met leer is een bezigheid, die vooral veel in de V.S. wordt beoefend. Een mooi voorbeeld is het Amerikaanse western zadel, zoals hieronder vertoond.

lederbewerking

In Nederland zijn echter ook heel wat fanatieke leerbewerkers. De belangrijkste voor mij is Gerda. Door haar demonstraties op een motorbeurs, waar zij motortassen maakte, ben ik hiermee begonnen. Gerda doet niet alleen erg veel voor de leerbewerkers in Nederland, maar is eigenlijk over de hele wereld actief. Haar laatste grote activiteit was het organiseren van een internationale bijeenkomst van leerwerkers in het schoenenmuseum in Waalwijk. Er waren artiesten uit de V.S., Japan, Taiwan, Australiƫ, Spanje, Denemarken, Noorwegen, Rusland, Zwitserland, Duitsland, enz. enz.

Zelf doe ik eigenlijk alleen maar wat voor mijzelf en voor mijn eigen motorfiets. Hier volgen wat voorbeelden van mijn geknutsel.

lederbewerking                    lederbewerking

Deze verrekijker tas bevat een afbeelding van een eland en van een parelduiker (watervogel). De tas is wat versierd met rendierhuid.
Voor mijn motor heb ik b.v. deze tas gemaakt. De kenners herkennen natuurlijk een afbeelding van Boris Vallejo. Ook de tank-pad met Harley-Davidson embleem is een leder product van mijn hand.

lederbewerking         lederbewerking

Zo zien de zijkanten van deze tas eruit. De details van het hoofdmotief zijn uitvergroot.

Een stuurtasje, waarin de zender/ontvanger is ingebouwd, die als intercom dienst doet. Wederom met door mij aangepaste afbeeldingen van Boris.

lederbewerking            lederbewerking

Een decoratie voor aan de muur is nooit weg. Ditmaal een afbeelding van Julie Bell (de vrouw van Boris), die ik naar eigen inzicht gewijzigd heb.

lederbewerking

Hier nog een stel tassen voor de WL-45, gemaakt naar het voorbeeld van de oorspronkelijke tassen van rond 1941.

lederbewerking

Eens heb ik een workshop gedaan met Robb Barr (de dubbele letters zijn geen spelfouten!). Dit was een (in de VS) beroemde Indiaanse Leather artist, die gespecialiseerd was in het maken van afbeeldingen van dieren. Hier hebben we een adelaar in leer gemaakt. Deze wanddecoratie hangt ingelijst en wel in onze woonkamer. Robb Barr staat in het midden. Hij is helaas in 2001 overleden aan hartproblemen.

lederbewerking      lederbewerking

Hier nog wat voorbeelden van een motortas (met afdrukken van wolf- en berenpoten) en van tank- en dashboard paneeltjes.

lederbewerking               lederbewerking               lederbewerking

Regelmatig organiseerde Gerda bijeenkomsten van leerbewerkers.

Op zondag 16 mei 2005 was er weer een bijeenkomst van leerwerkers onder de bezielende leiding van Gerda. Wij waren te gast in Langelille bij Martise. Het was een gezellige dag, de lunch was perfect georganiseerd door Martise en haar man en erg lekker.

Zoals gebruikelijk konden we elkaars leerwerk bekijken en er over praten. Jan Braat demonstreerde zijn befaamde leervlechtkunst. De aanwezigen konden het ook proberen onder de deskundige leiding van Jan.

Gerda heeft ons over de basistechnieken van het kleuren van leer verteld en gedemonstreerd. Een ieder kon een meegebrachte lederen veer beschilderen.

lederbewerking                                          lederbewerking

Wil je nog meer moois zien van andere (meer professionele) artiesten, kijk dan eens op de pagina Links.