VW Camper

VW California

Na 13 jaar trouwe dienst van de Transporter en 230000 km verder, hebben we in 2010 een nieuwe California gekocht in Amersfoort, Het Campercentrum Nederland.

De eerste kampeerdagen in mei 2010.

bus  weser

Aanvullingen op de California

Er zijn altijd wel wat verbeteringen aan te brengen in een van fabriekswege behoorlijk complete bus (bouwjaar 2010). Zo heb ik de volgende extra's aangebracht:

1. Verlichting in de Kastjes
2. Extra ventilatie voor Koelbox en Omvormer
3. Metalen Roede voor Handdoeken, i.p.v. het simpele koordje van Brandrup
4. Extra Roeden aan de Dakkast
5. Gaatjesboard op de Lattenbodem
6. Knutjesgaas
7. Handvat op de lade

1. Verlichting in de Kastjes

IKEA verkoopt een set LED verlichting, die bestaat uit 4 strips met LEDs. Deze kunnen apart gevoed worden maar kunnen ook in elkaar geschoven worden of verbonden worden met een flexibele stekker. Deze LEDs werken via een lichtnet adapter van 220 V ~ naar 12 V DC. Deze lichtnet adapter wordt NIET gebruikt. De 12 V DC spanning van de huishoud accu wordt gebruikt als voeding voor de LED verlichting.
Stroomverbruik van de 4 strips totaal ongeveer 200 mA.

Materiaal

- LED verlichting set van IKEA
- 2 tuimel schakelaars (enkelpolige omschakelaar)
- 2 miniatuur doosjes (voor montage van schakelaartjes),
- dubbelzijdige plakstrip (voor het plakken van de doosjes tegen de kastwand)
- zekeringhouder met zekering (1 amp)

Montage

De 4 LED stips in de kastjes plakken op een geschikte plaats. De bijgeleverde dubbelzijdige plakstrips worden hiervoor gebruikt.

licht  licht
LED verlichting van IKEA

Elektrische aansluiting

Alvorens de draden op lengte te knippen, EERST met behulp van een multimeter bepalen welke draad de + aansluiting en welke de – aansluiting is. Maak hierbij gebruik van de IKEA lichtnet adapter om dit te meten. Deze lichtnet adapter wordt verder niet gebruikt.
De 12 V DC voedingspanning kan van de wandcontactdoos onder de wasbak afgetapt worden.
Voor het schakelen van de verlichting heb ik twee schakelaartjes gebruikt, een links boven in het kastje en een rechts onder de bestekla. Deze zijn als hotelschakeling aangesloten (zie aansluitschema), waardoor met beide de verlichting aan en uitgezet kan worden.
Neem wel een zekering op van b.v. 1 Amp. De wandcontactdoos is gezekerd met 15 Amp. In geval van kortsluiting is die stroom anders erg groot voor de dunne draadjes van de LED verlichting.

licht  licht  schakelaar
tuimelschakelaars links en recht in miniatuur doosjes

licht

 

2. Extra Ventilatie voor Koelbox en Omvormer

De warmtewisselaar van de koelbox en de omvormer (220VAC-12VDC) kunnen in warme streken behoorlijk heet worden. Je kunt extra ventilatie aanbrengen. Met een geruisloze computer ventilator (12VDC), die gemonteerd wordt op het inspectieluikje, heb je extra ventilatie voor de koelbox (ventilator verkrijgbaar bij o.a. Conrad).
Met een schakelaartje aan de bovenkant van de ventilator, is deze aan en uit te zetten. De voeding is aangesloten via de zekering van de verlichting (zie hieronder).
Het geringe stroomverbruik (90 mA) weegt niet op tegen de veel grotere stroombesparing van de koelbox.
Door een stekerverbinding toe te pasen kan het inspectieluik net als voorheen, eenvoudig uitgenomen worden als het nodig is.

licht  ventilator  ventilator

 

 

3. Metalen Roede voor Handdoeken

Brandrup verkoopt een koordje met 2 bevestigings punten, om handdoeken op te hangen.
Beter is het om hier een metalen (aluminium) roede voor te nemen (normale gordijn roede). Met wat aangepaste steunen ziet het er niet alleen beter uit, maar ook solider.

roede

Materiaal

- gordijn roede, 12 mm in de gewenste lengte
- 2 plastic eind dopjes
- 2 bijbehorende steunen

De standaard (plastic) steunen kunnen prima gebruikt worden met een kleine aanpassing. De foto toont de plastic steun. De steun is op een aluminium plaatje gemonteerd, zodanig dat er voldoende ruimte is tussen roede en hemel.

roede

 

4. Extra Roeden aan de Dakkast

Onder aan de dakkast is plaats voor extra roeden, voor handdoeken e.d. Het uitzicht door de achterruit is dan uiteraard verdwenen, maar dat is voor ons geen enkel probleem (het rolluik in de achterdeur is toch altijd naar beneden tijdens de vakantie).

Materiaal

- 4 Roeden met 8 steunen.

Hiervoor heb ik luxe ovalen kapstok roeden gebruikt (aluminium). De steunen hiervoor zijn aangepast (stuk afgezaagd) en middels een boutje vanuit de binnenkant van de kast vastgeschroefd. Hiervoor heb ik schroefdraad M4 in de steunen getapt.
Twee korte en twee lange heb ik toegepast, i.v.m. de plaats van de luidsprekers.
Een dergelijk rek zou als een geheel gefabriceerd kunnen worden, met maar 2 bevestigings punten (2 gaatjes in de dakkast). Het geheel zal dan veel goedkoper uitvallen dan mijn oplossing met 4 roeden en acht bevestigingspunten.

roede

5. Gaatjesboard op de Lattenbodem

Materiaal

- gaatjes hardboard
- 12 kleine houtschroefjes
- stukje klittenband

De lattenbodem in het dak geeft behoorlijk mee. Op zich prima, maar je voelt wel door de matras heen, elke lat.
Een simpele oplossing is om over de lattenbodem gaatjes hardboard te leggen, dat in elke bouwmarkt wel te krijgen is. Het moet wel in twee delen naar boven, want als één plaat lukt dat uiteraard niet zomaar.

Laat de plaat in de bouwmarkt precies op maat zagen. Schroef de plaat met kleine houtschroefjes op de latten vast (6 schroefjes per plaathelft is voldoende). Wel even voorboren, om zeker te zijn dat de lat van de lattenbodem niet splijt.

Over de naad in het midden plak je stevig tape om de matras te beschermen. Ook een stukje tape over de koppen van de schroefjes kan geen kwaad.
Op de matras zit een strook klitteband. Het tegendeel van dit klittenband kun je op het hardboard plakken.
Het bed boven ligt zo een stuk comfortabeler. Ook als je alleen met je knie of elleboog de lattenbodem belast, wordt de belasting verdeeld over meerdere latten.

bodem

 

6. Knutjesgaas (fijn muggengaas)

Materiaal

- knuttengaas, ofwel knutjesgaas: muskietengaas met extra fijne mazen.
- kromme naald en draad

Scandinavië gangers zullen ongetwijfeld met knutjes (knotten) te maken krijgen of te maken hebben gehad. Deze bijtende beestjes zijn eigenlijk veel hinderlijker dan muggen, omdat ze zo klein zijn en ook overal in en tussen kunnen gaan zitten.
Het muggengaas in de California vormt geen obstakel voor deze knutjes. Ze gaan er gewoon doorheen.

De firma ESVO in Volendam (fabrikant van tenten) verkoopt extra fijn muskietengaas (knuttengaas). Zie hun website.

De twee kleine ventilatieroosters en de twee grote afsluitbare roosters heb ik voorzien van dit gaas. Het is met grove rijgsteken vastgezet op het originele muggengaas.
Bij de kleine ventilatieroosters is het knutjesgaas rondom vastgzet. Voor de grote roosters is alleen de gebogen bovenkant vastgezet aan het originele gaas. De onderkant kan los blijven, want die valt tussen de plooi van de afsluitflap.
Met de kromme naald kan je makkelijk door het randje gaas naaien, vlak onder de ritssluiting. Je mag niet door het tentdoek prikken. Aan de buitenkant is dan ook geen rijgdraad te zien.

knuttengaas      knuttengaas

 

7. Handvat op de lade

Materiaal

- plastic handvat (camping accesoires)
- twee boutjes met moertjes, M5
- tweeafstandbusjes 25 mm lang

Bij het gereedmaken van het bed beneden moet je de bank naar voren schuiven. Met een handvat op de lade kan je de bank beter, maar vooral symmetrisch naar je toe trekken.
Zonder handvat trek je de bank vaak scheef en heb je weinig houvast.

De afstandbusjes komen tussen de plastic afdekplaat en de metalen lade. Zo kan je het handvast goed vastzetten.

handvat